Příbramská průmyslovka mezi Top školami

Středa 9.1. 2019 vejde zcela určitě do dějin příbramské průmyslovky jako jeden z hlavních historických mezníků. Došlo ke slavnostnímu otevření realizace obměny vybavení školy, které nemá ve více jak 160 leté historii obdoby. Na společné slavnostní akci se sešlo několik desítek hostů v čele s představiteli Středočeského kraje, města Příbram, Hospodářské komory ČR, představitelů významných firem regionu i dalších důležitých partnerů školy .
Na základě úspěšného získání finančních prostředků z fondů EU i Středočeského kraje ve výši 20 miliónů korun bylo obměněno vybavení pro všechny stávající obory. Tato cílená investice byla použita především na nákup vybavení výpočetní techniky ( byla vyměněna více jak třetina veškeré techniky), zobrazovacích přístrojů , kopírovacích a tiskových zařízení . Bylo obměněno vybavení jednotlivých laboratoří , nábytek , ale i zařízení pro efektivní vyučování , dataprojektory , vizualizéry i nové keramické tabule s aktivní komunikační funkcí. Největší změnou však prošlo vybavení oboru strojírenství, který si to skutečně po dlouhé době zasloužil. Byly zrekonstruovány laboratoře pro výuku nových technologií obrábění kovů , bylo zrekonstruováno osvětlení i další technické zázemí. Do takto připravených prostor byly nainstalovány nové stroje anglické výroby , které snesou srovnání se světovou špičkou. Sestavili jsme centrum, které tvoří stroje na různé způsoby obrábění kovů. Konkrétně jde o dvě víceosá obráběcí centra, CNC soustruh, CNC frézka a dva klasické soustruhy s digitálním odměřováním. Novinkou jsou nové technologie, které obohatí technologické možnosti školy. Jednou je vstřikovací lis na výrobu plastových dílů a 3D tisk. Zvláště pak u 3D tiskáren je úžasné sledovat výrobu navržených dílů pro svoji přesnost a rozmanitost. Oblast dělení a svařování materiálů jsme obohatili plazmovou řezačkou a svářecím agregátem v ochranné atmosféře typ Mig – Mag a  TIG. Zajímavou změnu najdeme i ve vybavení laboratoří pro výuku automatizace a robotiky, kde jsme zcela vyměnili stávající systém za novou pneumatickou řadu firmy Festo.
Celou tuto akci jsme realizovali za plného provozu a za obrovské pomoci studentů všech oborů i ročníků, díky jejich pomoci jsme byli schopni zvládnout celý rozsah obměny ve vysoké kvalitě a ve shodě s harmonogramem této mimořádné akce.
Tato ve svém rozsahu ojedinělá změna jistě přispěje k lepšímu vnímání současných technologií i možností , se kterými se naši absolventi jistě setkají po ukončení studia. Dále chceme nabídnout naše získané technologické možnosti i široké veřejnosti, abychom zatraktivnili technické vzdělávání v našem regionu a částečně se pokusili zaplnit obrovský nedostatek technicky vzdělaných lidí.
Budeme pokračovat ve dlouholeté spolupráci se všemi strategickými partnery působících v našem regionu i se základním školstvím . Formou tématických bloků nabídneme žákům ukázky i prezentaci možností ve všech námi nabízených oborech. Veškeré nové vybavení lze shlédnout ještě v následujícím dni otevřených dveří dne 15.1. 2019 od 15.30 do 17. Hod, nebo po předchozím objednání.

 

Reportáž TV fonka ze slavnostního otevření zde:
 

 

Článek a reportáž serveru pribram.cz zde.
 

 

[Best_Wordpress_Gallery id=”54″ gal_title=”19-01-09-Grant-otevreni”]

Dr.Tomáš Hlaváč, ředitel školy