Strojaři ve výškách nad Sedlčany

V úterý 18.6.2024 se strojaři z druhého a třetího ročníku vydali do Sedlčan, na exkurzi do firmy STROS. Jedná se o tradiční strojařskou firmu, jejíž kořeny sahají hluboko do minulého století. Výrobní portfolio tvoří různé typy výtahů – např. stavební, průmyslové, nákladní. To je spojeno s vývojem, montáží na místě, servisem, školením, atd. Exkurze pro pedagogický doprovod začala nečekaným a lehce záludným testem z bezpečnostních pravidel společnosti. Po zdárném absolvování již nic nebránilo tomu, abychom se pustili do prohlídky. Žáci byli rozděleni na tři skupiny a celá akce měla jeden důležitý aspekt – výklad od zaměstnanců společnosti byl kompletně v anglickém jazyce. Pro žáky to byla bez pochyby užitečná zkušenost, protože zanedlouho se mohou jako úspěšní absolventi uplatnit ve firmách se zahraniční působností, kde je znalost cizího jazyka nezbytná. Prošli jsme postupně různá oddělení výroby – dělení materiálu, obrobnu, lakovnu, montáž elektrické výzbroje, testovací centrum, svařovnu a pár vyvolených se podívalo také do konstrukčního oddělení. Velmi pěkná byla jízda testovacím výtahem nad areál společnosti, naskytl se krásný výhled na Sedlčany a okolní sluncem rozpálenou krajinu.

Na závěr následovala diskuse s paní Ludvíkovou z personálního oddělení o situaci na trhu práce a o spolupráci se školami. Paní Ludvíková potvrdila, že firma má o strojaře velký zájem, obecně absolventi našeho oboru nouzi o uplatnění na trhu práce rozhodně nemají.

Děkujeme firmě STROS za možnost exkurze, navíc obohacenou o výklad v anglickém jazyce a věříme, že se někdy zase vrátíme.

Ing. Ondřej Stehlík  

 

Část třídy 3.SP během prohlídky

 

Jízda výtahem do nebes

 

Sedlčany a letní krajina

 

Jízdu výtahem si všichni užili

 

Výsledek focení svařovacího robota je dost futuristický

STR