Strojaři na severu ve společnosti ORLEN UNIPETROL RPA

V pondělí 23.10 se uskutečnila exkurze do společnosti ORLEN UNIPETROL RPA v Litvínově – Záluží. Akce byla naplánována ještě v závěru minulého školního roku, nebylo jednoduché najít vhodný společný termín. V této společnosti jsme na exkurzi navíc nikdy nebyli, pro kdekoho byla návštěva severu republiky, konkrétně měst Most a Litvínov, premiérou. Účastníci exkurze měli o tamní oblasti povědomí maximálně ze seriálu MOST!, a tak po ohlášení místa exkurze kdekdo nešetřil úsměvy. Autor článku musí neskromně poznamenat, že místo návštěvy poměrně dobře zná, okolo společnosti jezdí celý život a právě při pohledu na tu změť trubek, armatur, nádrží, tlakových nádob a dalšího zařízení se zrodil v hlavě plán, zkusit sem domluvit exkurzi a doplnit tak učivo předmětu Stavba a provoz strojů druhého a čtvrtého ročníku o praktickou ukázku.

Z Příbrami jsme vyjížděli velmi brzy ráno, začátek akce byl v Litvínově naplánován v osm hodin. Cesta probíhala hladce, malé zdržení jsme nabrali až těsně před závodem z důvodu rekonstrukce silnice. Většina účastníků využila přesunu do Litvínova k dohnání spánkového deficitu a tak se některým z nich po příjezdu naskytl „technicky fascinující“ pohled na sluncem ozářené chladící věže a s nimi sousedící etylenovou jednotku. Jako první se prohlídky zúčastnila třída 4.SP. Třída 2.SP v mezičase odjela do Mostu, kde jsme podnikli bleskový výlet na hrad Hněvín. Z mosteckého parkoviště vypadal cíl nedosažitelně, kdesi v dálce v oblacích, ale cesta nahoru trvala jen kolem jedné hodiny. Odsud se nám otevřel nádherný výhled na samotné město Most a také okolní krajinu v které člověk i příroda pomalu zacelují jizvy po těžbě hnědého uhlí. Budiž tomu důkazem nedávno otevřený rekreační areál okolo jezera Most. Samotné jezero je větší, než Máchovo jezero a vede okolo něj cca 10 km dlouhá stezka pro cyklisty.

Tři hodiny pauzy uplynuly jako voda a po jedenácté hodině se třídy vyměnily. Exkurze byla ze strany společnosti ORLEN UNIPETROL RPA skutečně velmi dobře naplánovaná a připravená, protože po vstupu do areálu jsme se odebrali do Univerzitního centra, kde každý vyfasoval osobní ochranné prostředky – konkrétně montérky, pracovní boty, brýle, rukavice a přilbu. Takto vybaveni jsme vyrazili na pracoviště, kde probíhá školení nových zaměstnanců v provozu. Zde se jedna polovina třídy věnovala výkladu a následně praktickým cvičením, které se týkaly armatur, potrubí a čerpadel. Druhá polovina se mezitím pohybovala po tzv. Cvičné jednotce. Jedná se o šestipatrovou stavbu, kde je možné simulovat jednotlivé výrobní chemické procesy a operátoři výroby tak mají možnost si vše velmi důkladně „nanečisto“ vyzkoušet. Místní lektoři nám podali velmi poutavý výklad také o pohnuté historii závodu za druhé světové války. Pohled z vrchu cvičné jednotky na do daleka se táhnoucí areál, doprovázený zlátnoucí přírodou zalitou podzimním sluncem a korunovaný tmavým hřebenem Krušných hor, byl vskutku okouzlující, nicméně po třech a půl hodinách se i náš čas nachýlil a následovalo převlečení, rozloučení a návrat do autobusu. Cesta do Příbrami proběhla bez problému a v pět odpoledne jsme se vrátili.

Děkujeme paní Veronice Krausové z personálního oddělení společnosti ORLEN UNIPETROL RPA, že se exkurze mohla uskutečnit, jsme rádi, že žáci poznali zase trochu jinou část technického světa a věříme, že jsme zde nebyli naposledy a někdy na sever zase zavítáme.

Ing. Ondřej Stehlík

 

 

STR